Gondolatok

 

A lélek állandóan meghatározza az emberi létezésünket, mégis nehezen definiálható fogalom. Próbáljuk letapogatni, kilesni, megérteni személyes tapasztalással, a tudomány és a művészet segítségével, a vallás eszközeivel. Ez a párbeszédet érdemes érdemes folytatni az újév mindennapjaiban is, közösségben, párban, önmagunkkal és Istennel.

Ismét eltelt egy esztendő. Kinek jót, s örömöt hozott; míg másnak szomorúságot, veszteséget. Búcsúzunk. Örömmel, vagy bánattal; csendben, vagy harsonaszóval.. mind másként éljük meg a változást.
Hogy tisztán lássunk, a búcsú pillanatában érdemes egy pillanatra elmerengni azon, vajon mit adott nekünk 2023?
Túl egy világjárványon, egy háború...

Tudunk-e még várakozni?
Számítógépünknél sávszélességet váltunk, ha lassú. Mit is jelent az, hogy lassú? Azt, hogy tíz-tizenöt másodpercet kell várni a program betöltésére. Jobb, ha modernebb, sok értékesnek vélt másodpercet takarítunk meg. Nem találkoztam még olyan emberrel, aki azt mondta volna: kellemesen lassú a gépem, kifejezetten örülök, hogy...

Közeleg a karácsony!
Ha az előző hónapokban még nem vásároltad meg és még nem csomagoltad be az ajándékaidat, nem állítottad össze az ünnepi menüt, vagy nem készítettél kézzel készített dekorációkat, akkor olvass tovább!

A népszerű mondás, miszerint az út fontosabb, mint maga a cél, igazolja, hogy a rituálék önmagukban is fontosak.
A rutinok és rituálék struktúrát és kiszámíthatóságot nyújtanak az életünkben, és fontos pszichológiai funkciókat látnak el a szorongás kezelésében. Mivel a napjainkban a szorongás mértéke meglehetősen magas, minden, amit a...

Az év végi ünnepek sokak számára az öröm és a vidámság helyett ingerlékenységet, depressziót, szorongást, irigységet, sőt, rettegést és kétségbeesést is okozhatnak. Ezek az érzések számos tényezőből eredhetnek (így pl. már meglévő mentális egészségügyi problémák, egy (közel)múltbeli veszteség, zsúfolt társadalmi kötelezettségek, a család és a...

Amikor úgy érezzük, hogy valaki haragszik ránk, gyakran eshetünk abba a hibába, hogy mi magunk fordulunk el tőle /tartunk távolságot. Ezzel demonstrálva a haragot (ami tulajdonképpen nem is biztos, hogy valós volt, de a távoltartásunkkal magunkévá tettük). Mert azt gondoljuk, hogy "már nem is kedvel/szeret minket".

Élethelyzetek, amikor nem mi irányítunk – a pszichológus válaszol

Nem felejtettelek el, bár már jó régen nem láttam az arcodat, nem érintettem a kezedet, nem hallottam a hangodat. Mégis mindig velem vagy.

Szeretem a hóesést! Van benne számomra valami tapintható finomság, tisztaság, s amikor este a fények megcsillannak a hószilánkokon, a hideg melegséggel telik meg, és ez a csoda átjárja lelkemet.
Életem egy szakaszában igyekeztem minden alkalommal jó nagy sétát tenni az esti hóesésben. Volt, hogy családdal, volt, hogy barátokkal, ezúttal éppen...