A rituálék pozitív ereje

2023.12.06

Fotó: @archistella (Freepik)

A népszerű mondás, miszerint az út fontosabb, mint maga a cél, igazolja, hogy a rituálék önmagukban is fontosak.
A rutinok és rituálék struktúrát és kiszámíthatóságot nyújtanak az életünkben, és fontos pszichológiai funkciókat látnak el a szorongás kezelésében. Mivel a napjainkban a szorongás mértéke meglehetősen magas, minden, amit a mentális egészségünk kezelése érdekében tehetünk, üdvözlendő. 

A rituálékat olyan egyedi cselekvési egységekként írják le, amelyek egy meghatározott módon ismétlődő szekvenciát vagy mintát alkotnak, és amelyeket személyes szimbolizmus és jelentés hat át.
Karácsonykor ezek az egyedi egységek jellemzően az adventi hangulat/koszorú, adventi vásárok, vallási szertartások, családi összejövetelek, karácsonyi dalok/éneklés, ajándékozás, nem is beszélve az ételekről és italokról, amelyeket az évnek ebben az időszakában annyira szeretünk – a forralt bor, a kürtős kalács, a bejgli, stb.
Minden évben egyre jobban vágyjuk a karácsonyi díszek megjelenését, kívül-belül ünnepi díszbe öltöztetjük otthonainkat, hogy a rohanás és feszültség okozta komor hangulatot enyhítsük, feldobjuk. Szívünket ezzel is igyekszünk készíteni az ünnepre.
Ez már kutatások is igazolják, hogy a karácsonyi rituálék kifejezetten szerepet játszhatnak a jó közérzet és az elégedettség érzésének megteremtésében. Emlékeket idéznek fel életünk más időszakaira, amikor ugyanezeken a rituálékon mentünk keresztül. Minden alkalommal, amikor felrakjuk a karácsonyi díszeket, az agyunk beindítja az elraktározott ünnepi érzéseinket.
Ezért fontos az ünnepekhez kapcsolódó rituálék fenntartása: még ha nem is ugyanúgy éljük meg az eseményeket, az agyunk akkor is pozitívan reagál rájuk. Még a karácsonyi illatok is felidézhetik a régi idők emlékeit. Még ha napjainkban a rohanás és az elvárások okozta stressz miatt teljesen más körülmények között vagyunk, ezekkel az ingerekkel szembesülve az agyunk boldoggá tesz bennünket azáltal, hogy boldog emlékeket vált ki belőlünk.

Az ünnepek gyakran rávilágítanak azokra a dolgokra is, amelyekért hálásak lehetünk, és ez a hála szintén növelheti a jólétérzetünket. És még ha a globalizált világban nem is minden esetben lehetünk együtt a szeretteinkkel, a távolabb élőkkel való kapcsolódás is fontos, így viruálisan, ám közösen megélt idő eltöltése is segíthet hangulatunk javításában. 
A teljes szívvel való ünneplés nehéznek tűnhet, amikor veszteségel élünk, de a karácsonyi hagyományokhoz kapcsolódó rituálék segíthetnek abban, hogy pozitívak maradjunk. Az ünneplés növelheti az életünk pozitív elemeinek megbecsülését, és az emlékezet által felhalmozott pozitív érzelmek raktáraiból meríthetünk.

Készüljünk hát!
Nyissuk meg szívünket a jóra!
Ajándékozzuk meg magunkat a várakozás örömével!
A sötétségben születik a fény!