Valamitől mindig búcsúzunk

2023.12.30

Fotó: @freepik (Freepik)

Ismét eltelt egy esztendő. Kinek jót, s örömöt hozott; míg másnak szomorúságot, veszteséget. Búcsúzunk. Örömmel, vagy bánattal; csendben, vagy harsonaszóval.. mind másként éljük meg a változást.
Hogy tisztán lássunk, a búcsú pillanatában érdemes egy pillanatra elmerengni azon, vajon mit adott nekünk 2023?
Túl egy világjárványon, egy háború szomszédságában, mennyire befolyásolnak minket a (social) médiában kavargó gondolatok, a társadalmi elégedetlenség, vagy éppen mások reményteli naivitása? 
Mindenki úgy tekint a múltra, hogy milyen fontos életesemény mentén vezetik az érzelmei, mit cipel a batyujában. A számvetés azonban mindannyiunk számára fontos lehet annak vonatkozásában, hogy év eleji fogadalmaink, meghatározott céljaink, vágyaink, álmaink mentén önmagunkat vizsgálva, egy lépés távlatából visszatekintve reálisabban láthassuk önmagunkat, az életünket. Egy ilyen számvetés tehát akár az önismeret egyik fontos eleme is lehet. Ráadásul egy izgalmas, nosztalgikus utazás alatt az év során elszenvedett veszteségeinkre is rálátásunk lehet, amelyek feldolgozásával tisztább, szebb és boldogabb jövő elé tekinthetünk. Érdemes tehát egy pillanatnyi csendet teremteni a zajban, egy lélegzetvételnyi időt engedni magunknak a rohanásban, hogy belső világunkra terelve figyelmünket, felfedezzük az érzéseinket, amit a múló esztendőben megéltünk. 

"Hála és remény, számadás és tervezgetés, mulatság és komolyság, bánat és öröm találkozója a szilveszteri "tizenkettő".
Az egyetlen ünnepünk, mely túlmutatva önmagán az egész esztendőt felidézi bennünk." 
(Pilinszky János)

Megeshet, hogy előbb befejezetlen emlékek – a valóra nem vált álmok, az el nem ért célok, a veszteségek –, vagy a nehézségek jelennek meg előttünk. Ezért is lehet fontos, hogy magunknak időt és teret engedve merengjünk egy picit a valós értékeinken. Hogy megtaláljuk a pozitív érzéseket, a szép pillanatok emlékét; hogy teljes a teljes képet láthassuk és ne csupán apró részletek bántó fénye homályosítsa tekintetünket. Vegyük észre azokat az apró, ám jelentős pillanatokat, amelyet a rohanásban hajlamosak vagyunk nem észrevenni, vagy bagatellizálni. Pedig micsoda jelentősége lehet egy-egy apróságnak is (mint pl. egy rég látott ismerőssel váratlan találkozás). 

Az óesztendő végéhez közeledve, engedjünk magunknak időt erre a kalandos utazásra, hogy benne önmagunk valódiságát felfedezve erőt meríthessünk a következő évre! 

Isten áldásával legyen örömteli, eredményes és egészségben megélt, szép és békességet hozó az új esztendő!