Törődjön mentális egészségével!

2023.12.04

Fotó: @benzoix (Freepik)

Az év végi ünnepek sokak számára az öröm és a vidámság helyett ingerlékenységet, depressziót, szorongást, irigységet, sőt, rettegést és kétségbeesést is okozhatnak. Ezek az érzések számos tényezőből eredhetnek (így pl. már meglévő mentális egészségügyi problémák, egy (közel)múltbeli veszteség, zsúfolt társadalmi kötelezettségek, a család és a barátok érzelmi és pénzügyi nyomása, stb.).

A közösségi média is nagyban hozzájárulhat az év végi stresszhez. Azok számára, akik az ünnepi időszakban már eleve elszigeteltebbnek, magányosabbnak vagy szomorúbbnak érzik magukat, a közösségi média interakciók felerősíthetik ezeket a negatív érzéseket. Az olyan közösségi médiaplatformokon, mint a Facebook, az Instagram és a TikTok görgetésével töltött idő során – amikor virtuális barátok, vagy közösségi influencerek posztjait, képeit és videóit nézegetik – oyan kellemetlen érzéseket idézhet elő, mint az irigység, a szégyen, a veszteség és a felfelé irányuló összehasonlítás (olyan emberekhez hasonlítjuk magunkat, akikről azt hisszük, hogy többek/jobbak nálunk) kellemetlen érzéseit. Nem meglepő, hogy ezen tapasztalások általában aláássák az önbecsülést és az érzelmi jólétet.

Néhány módszer, amely segíthet mentális egészségének megőrzésében:

Határozza meg a kiváltó okokat!
A kiváltó okok olyan emberek, helyek és/vagy emlékek, amelyek egy múltbéli traumára vagy felzaklató eseményre emlékeztetnek. Ilyen lehet például megterhelő/stresszes családi kapcsolatok; vagy szeretett személy elvesztésének évfordulója.
A saját kiváltó okok ismerete segít az érzelmi reakcióképesség megfékezésében és az ebből fakadó stressz csökkentésére irányuló stratégia (meditáció, séta, kényeztető fürdő) kidolgozásában.

Engedje meg magának, hogy érezze az érzelmeit!
Gyengéd és szeretetteljes belső hangon mondja magának, hogy tényleg rendben van, ha nem érzi magát különösen "vidámnak vagy örömtelinek" az ünnepi időszakban. Ha megengedi magának, hogy a valósé érzelmeit megélje (beleértve az irigységet, a haragot vagy a veszteséget), az nagyban hozzájárulhat az ünneppel kapcsolatos stressz és a depresszió csökkentéséhez. Általánosságban ez talán ellentmondásosnak tűnik, de a negatív érzések tagadása vagy a rossz érzésért való szidalmazás általában azt eredményezi, hogy rosszabbul érezzük magunkat, nem pedig jobban.

Korlátozza magát/ vagy tartson szünetet a közösségi médiában!
Ezt a legtöbbeknek könnyebb mondani, mint megtenni, de ha tudatosan korlátozzuk magunkat, vagy szünetet tartunk a közösségi médiában, megkímélhetjük magunkat az "összehasonlítás és kétségbeesés" önszabotáló körforgásától. Egyesek számára a közösségi média használata körüli határozott korlátok és határok felállítása elengedhetetlenül fontos lehet a mentális egészség védelme érdekében, így az ünnepi időszakban különösképpen.

Legyen türelmes önmagával!
Fontos szem előtt tartani, hogy időre és türelemre és együttérzésre van szükség a bonyolult érzelmek rendezéséhez, és az azokat körülvevő teljes körű körülmények megértéséhez. Emlékeztesse magát, hogy nincs egyedül azzal, hogy úgy érez, ahogyan érez.
Tanulmányok azt mutatják, hogy az ünnepek körül sokan fokozott stresszt éreznek. A testünk és elménk lelassítása segít csökkenteni a stressz-szintet. Ezt úgy teheti meg, ha a mély légzőgyakorlatokat napi gyakorlattá teszi.

Gyakorolja az együttérzést a karácsonyi készületben is!
Nagyobb valószínűséggel vagyunk kritikusak magunkkal szemben, ha levertnek érezzük magunkat, vagy szégyenérzetünk van. Az egyik módja annak, hogy az év végi pörgésben gyakoroljuk az együttérzésünket, hogy úgy bánunk magunkkal, mint egy jó baráttal (vigasztaló, szeretetteljes módon tekintünk magunkra; a fizikai érintés is fontos része az együttérzésnek, bánjunk magunkkal érzékenyen, gyengéden).

Nyújtsa ki a kezét!
Ha az év végi időben alapvetően magányosabbnak, depressziósabbnak vagy elszigeteltebbnek érzi magát, a proaktív viselkedés segíthet csökkenteni ezeket a negatív érzéseket. Készítsen terveket ismerőseivel, hozzátartozóival, de legalábbis maradjon tudatosan kapcsolatban másokkal – akár a digitális platformokon keresztül.

Beszéljen mentális egészségügyi szakemberrel!
Néha az év végi hajtás és az ünnepek készületében megélt stressz leküzdésére, vagy érzelmi egészségünk megóvása érdekében a saját erőfeszítéseink az év ezen időszakában nem olyan hatékonyak, mint reméltük. Ilyen esetben különösen fontos, hogy segítséget kérjünk!

(szerző: Paula Durlofsky; forrás: www.psychologytoday.com)